Kasten İnsan Öldürme Suçu

Kasten İnsan Öldürme Suçu

Kasten insan öldürme suçu ceza kanununda hayata karşı suçlar başlığı altında düzenlenmiş olup kanun maddesi şu şekildedir.

Madde 81- (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Suçun meydana gelebilmesi için öldürme eylemini kasten gerçekleşmesi gerekmektedir. Trafik kazası, doktor hatası veya iş kazası gibi taksirle meydana gelen ölümler neticesinde taksirle öldürme suçu meydana gelir. Kasten öldürme suçunun meydana gelebilmesi için bilme ve isteme unsurlarının bir arada somut olayda yer alması gerekmektedir.

Kasten öldürme suçu serbest hareketli bir suç olarak tanımlanmıştır. Hem ihmali hem de icrai hareketle işlenebilir. Kısaca açıklamak gerekirse bir kişinin silahla, yumrukla, zehirle veya ihmalen öldürülmesi sonucunda aynı cezaya hükmedilecektir.

 

Kasten Öldürme Suçunun İhmali Davranışla İşlenmesi

Kasten öldürme suçunun ihmalien işlenmesi Tck m.83'de düzenlenmiştir.

Madde 83- (1) Kişinin yükümlü olduğu belli bir icrai davranışı gerçekleştirmemesi dolayısıyla meydana gelen ölüm neticesinden sorumlu tutulabilmesi için, bu neticenin oluşumuna sebebiyet veren yükümlülük ihmalinin icrai davranışa eşdeğer olması gerekir. (2) İhmali ve icrai davranışın eşdeğer kabul edilebilmesi için, kişinin; a) Belli bir icrai davranışta bulunmak hususunda kanuni düzenlemelerden veya sözleşmeden kaynaklanan bir yükümlülüğünün bulunması, b) Önceden gerçekleştirdiği davranışın başkalarının hayatı ile ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturması, gerekir. (3) Belli bir yükümlülüğün ihmali ile ölüme neden olan kişi hakkında, temel ceza olarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine onbeş yıldan yirmi yıla kadar, diğer hallerde ise on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceği gibi, cezada indirim de yapılmayabilir

Bu durumu örneklendirmemiz gerekirse: Bir doktorun ameliyat esnasında yapmış olduğu hata, bakıma muhtaç bebeğini yalnız bırakıp ölümüne sebebiyet veren anne,trafik kazasından sonra olay yerini terk edip kaçarak yaralının ölmesine sebebiyet veren soför.

 

Kasten Öldürme Suçunun Nitelikli Halleri

  • Tasarlayarak
  • Canavarca hisle veya eziyet çektirerek
  • Yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak suretiyle.
  • Üstsoy veya altysoydan birine ya da eş, veya boşandoğı eş veya kardeie karşı
  • Çocuğa ya da beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı
  • Kişini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle
  • Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla,
  • Kan gütme saikiyle
  • Töre saikiyle İşlenmesi halinde kişi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılır.

Kasten Öldürme Suçunda Haksız Tahrik İndirimi

Haksız tahrik, kişinin haksız bir fiilin kendisinde meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işlemesi halinde ceza sorumluluğunu azaltan bir ceza indirimi nedenidir. Haksız tahrik etkisi altında suç işleyen kişinin kusur yeteneğinde bir azalma söz konusudur.

Kasten adam öldürme suçunda haksız tahrikin derecesine göre faile verilecek ceza, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 18 yıldan 24 yıla, müebbet hapis cezası yerine 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezasıdır.

Kasten Öldürme Suçunda Meşru Müdafa

Meşru müdafaa, yasal savunma veya meşru savunma; uğranılan bir saldırı karşısında kişinin kendisini veya bir başkasını koruması. Saldırıyı durdurmak veya saldırının etkilerini azaltmak amacıyla orantılı güç ile gerçekleştirilen karşı saldırı da meşru müdafaaya dahildir. Kasten öldürme suçunun haklı savunma halinde işlenmesi halinde fail cezalandırılmayacaktır. Bu sebeple savunma avukatının meşru müdafada sınırın aşılığ aşılmadığı hususunda detaylı bir inceleme yapması gerekmektedir.

Son olarak kasten öldürme suçunda dava zamanaşımı süresi 25 yıldır.

 

İlgili Blog Yazıları