EYT için hizmet tespit davası nasıl açılır.

  • Ana Sayfa
  • EYT için hizmet tespit davası nasıl açılır.
EYT için hizmet tespit davası nasıl açılır.

Hizmet tespit davası sigortasız çalışılan dönemi dava açarak sigortalı bir şekilde işletmek için açılan davadır. Bu davanın davalısı sigorta yapmayan işverendir. Hizmet tespit davası kamu düzenini ilgilendiren bir davadır.
Hizmet tespit davasını Sosyal güvenlik kurumuna işçinin sigortalılığını bildirmeyen, hizmet süresini eksik bildiren işten ayrılmamasına rağmen sigortada çıkış veren, işe girişi geç yapılan ve sigorta girişi hiç yaptırılmayan işçinin işverenine karşı açtığı bir davadır.
Bu davanın işten ayrıldıktan sonraki 5 yıl içerisinde açılması gerekmektedir. Örnediğin 1999 yılında işie giriş yapmış bir işçi 2018 yılında bu işten ayrıldıysa 2023 yılında 1999 yılıma ait hizmetinin tespiti için dava açabilir.

EYT için ilk şart 08.09.1999 tarihinden önce hizmet girşinin yapılmış olmasıdır. Kurum kişinin işe giriş tarihini bu tarihten daha ileri bir tarih olarak göstermişse kişi EYT'den faydalanamayacaktır. Bu sebeple hizmet tespit davası EYT'den faydalanabilmek için çok önemlidir.

Açılmış olunan hizmet tespit davası kazanıldığı takdirde kişinin sigorta primleri ve işleyen kanuni faiz işveren tarafından ödenecektir. Yine EYT için en önemli husus ise davayı kazanan işçinin işverenin bildirmemiş olduğu günlerde de sigortalı sayılması sağlanacaktır. Ofisimizde EYT'ye dahil olunabilmesi için hizmet tespit davaları açılmakta olup bu husuta hizmet vermekteyiz detaylı bilgi için sitemiz üzerinde bulunan iletişim kanallarından tarafımıza ulaşabilirsiniz.

İlgili Blog Yazıları